Seiling i Norge // Sailing in Norway
Nordland 2020 Nyheter Opplevelser

Nordland 2020: Ylvingen – Lurøy5 min read

11. november 2020 3 min read

Nordland 2020: Ylvingen – Lurøy5 min read

Lesetid: 3 minutes

Sommeren 2020 seilte vi vår 1979 Granada 31 «Lily» fra Kristiansund og oppover kysten. Målet er Trænafjorden i Nordland. Her er vår beretning.

[2. juli] Etappe 7: Fra Ylvingen via Dønna til Onøy/Lurøy [Utseilt distanse ca 53 nm]

Tekst: Jan Carsten Bjerkfelt. Alle foto © Christine Holmsen Hjellum / JcB

Vi våkner opp på Ylvingen. Så nært et paradis man kan komme. Vi er de første som trer i land på brygga, det snorkes i de andre båtene. Og hva har lagt seg lydløst innenfor oss i løpet av natten? En helekte fembøring, Nordlandsbåt, som er holdt i det 100% autentiske stilen. Ut av presenningen kryper etterhvert to unge damer, med bustete hår og vikingeklær. «Kan vi lån no fyrstikka?»

Vikingeklær. De to damene kjørte fembøringstilen fullt ut. De hadde gammeldags utstyr, parafinbluss og vanntanker og trekasser med proviant. Jo, jeg fant frem en gammel eske med fyrstikker med støv på. Det ble en hyggelig prat på brygga denne morgenen. Og gutta fra Berge Viking kom til med kaffekoppen og det hele ble en samling av båter med en historisk bakgrunn som hevet opplevelsen til en potens man aldri vil glemme.

Vår gamle gummibåt hadde punktert. Og etter at en kyndig damehånd hadde reparert den skadede pongtongen med et 20 år gammelt reparasjonssett med en like gammel tube med gummieliksir, kunne vi gjøre oss klar for dagens seilas: Det er perfekt syd-vest bris og vi kan sette kursen for fulle seil mot Herøysundet.

Vi hadde en fantastisk seilas i nydelig sommersol, mellom holmer og skjær, under tre broer, tett på bebyggelsen langs skjærgården, passerte naust på noen favners hold, og seilte vest for Dønna og ut på nordsiden.

Det blir en like nydelig ettermiddag og kveld, med sol hele tiden. Det roer seg ned. Vinden løyer. Vi lager spaghettimiddag i båten. Og går for motor mot Onøy/Lurøy, der vi legger oss stille og rolig i gjestehavna på Onøy kl 01:30 på natten.

Det var en spesiell opplevelse for Christine å komme tilbake til øya på egen kjøl der hun har bodd og arbeidet tidligere og har gode minner fra.

Et anstendig skue morgenen den 2. juli 2020. En helekte fembøring, et par svenske «følgebåter», Berge Viking i all sin nyrenoverte prakt og bakerst: Vår 1979 Granada 31 «Lily».
Vi cruiser mot Herøysundet.
Passerte tett på landskapet i skjærgården.
Vi snor oss mellom holmer, øyer og skjær.
Vi passerer Austbø.
Etter Dønna, trer karakteristiske Lovund frem i horisonten. Midt på bildet, helt i bakgrunnen, er Træna.
Sør-øst av Lovund. Solnedgang.
Klokken er kvart over elleve om kvelden. Vi nærmer oss Onøy.
Sola nesten nede, klokken er 23:19.
Vi går inn mot havn på Onøy, klokken er 24:00.

Neste etappe

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *