Seiling i Norge // Sailing in Norway
Nordland 2020 Nyheter Opplevelser

Nordland 2020: Lurøy, Onøy, Nord-Solvær, Lovund, Træna11 min read

14. november 2020 6 min read

Nordland 2020: Lurøy, Onøy, Nord-Solvær, Lovund, Træna11 min read

Lesetid: 6 minutes

Sommeren 2020 seilte vi vår 1979 Granada 31 «Lily» fra Kristiansund og oppover kysten. Målet er Trænafjorden i Nordland. Her er vår beretning.

[3 – 8. juli] Hviledager: Lurøya-Onøya, hurtigbåt til Sleneset, Lovund, Træna. Rib-tur rundt Lovund og besøk på Nord-Solvær.

Tekst: Jan Carsten Bjerkfelt. Alle foto © Christine Holmsen Hjellum / JcB
Vi fikk oss en flott runde i hele dette fantastiske området: Fra Onøy/Lurøy med hurtigbåt til Sleneset, Lovund og Træna, samt rib-tur rundt Lovund og ut til Nord-Solvær.

Så er vi endelig kommet til Onøy/Lurøy, og målet med seilasen er nådd. Nå skal vi slappe av noen dager før vi skal nedover igjen. Og etter 8-10 dager i seilbåten, hva er bedre enn å få seg en tur med hurtigbåten til Træna – via Sleneset og Lovund?

Det er skikkelige hurtigbåter de har her oppe. De fliser avgårde i 25-30 knops fart, og det er en fryd å stå ute på dekket, holde seg godt fast og nyte vinden i håret. Hui, hvor det går! Etter dagene under seil i 3-7 knops fart er dette nesten som å være på tivoli!

Været er helt nydelig, dette er dagen for utforsking av Træna. Riktig mange norske turister var det også. Alle kledd i siste skrik i performance turklær med diskret fartsstriper. Hurtigbåten sklir inn sundet til Sleneset. Det rutinerte mannskapet hiver spring, legger til, får passasjerer av og på og laster om bord frakt — omtrent samtidig. Alt er gjort i løpet av 2-3 minutter. Så bærer det ut til Lovund, den fascinerende øya som vi skal bli nærmere kjent med neste år. Rask tur innom Lovund, før vi farer det siste strekket over åpent hav og slynger oss inn mellom holmer og skjær til Træna.

På brygga treffer Christine sin gamle bekjente, Ida, og det blir er hjertelig gjensyn. Ida tar oss hjem på en kaffeprat, og så ordner hun at vi drar til naboøya Sanna, med de karakteristiske Træna-toppene. Det er også her Trænafestivalen har hatt konsert i den store naturlige «katedralen» i fjellet, Kirkehelleren. Så får vi oss en luftig klatre/gåtur opp til utkikkspunktet Gompen — der man kan se både Lofoten, øyene utenfor Bodø og ned til Leka i klarvær. Det ble en fantastisk tur, på tross av at skipperen gikk i sine sedvanlige indianermokasiner i den bratte steinura – men det gikk forbausende bra. Og kondisjonen var meget god. God form! Nedfarten tok vi gjennom den gamle Nato-tunellen i fjellet. En røff, lang arbeidstunell uten lys – spennende.

Ida tok igjen imot oss og bød på deilig mat og flott omvisning rundt hele Husøya, før vi tok båten tilbake til Onøy/Lurøy i 19-tiden. Det ble en utrolig fin dag på Træna. Og vi kommer igjen!

Dagen etter flytter vi båten opp til Lurøy gjestehavn, for i dag skal vi besøke Lurøygården, med enda flere bekjente. Det ble en spennende omvisning, god kaffe, enda bedre smørbrød og veldig hyggelig prat med vertskapet på denne historiske gården med den flotte renessansehaven. Lurøygården er et unikt sted for grupper som ønsker den ekte, gamle herregårdsfølelsen. Her kan man vandre rundt på gården og nyte atmosfæren, før man tar et glass sherry og et parti Whist. Her spiser man godt og sover enda bedre i de autentiske soverommene ovenpå. Alle rom er forskjellige: Jomfrukammers, brudesuiten, dobbeltrom og ungkarsrom… En perle.

Vi vandrer tilbake til båten, forbi vakre Lurøy kirke. Og her nede ved brygga bys vi på ettermiddagskaffe hos Christines gamle naboer, Kari og familien. Det blir et flott gjensyn og en hyggelig prat, og dagen etter inviteres vi på Rib-tur ut til Nord-Solvær, der Kari skal holde gudstjeneste. Ja, vi blir gjerne med!

Dagen etter flytter vi båten til Onøy og finner oss en aldeles fortryllende plass på en marina der de fastboende har båtene sine. Kl 13 hentes vi av en rask Rib, fylt av kirkefolk som skal holde gudstjeneste i den gamle skolen på Nord-Solvær. Vi er heldige og får tid til en flott Rib-tur rundt hele Lovund, før vi ankommer Nord-Solvær.

Og alle må bidra når det er gudstjeneste her. Vi må bære keyboardet til kirkeorganisten. Men det gjør vi med godt humør, selv om det veide 50 kilo og distansen var en kilometer….

Vel installert i grendehuset blir det kl 4 ettermiddag en minnerik gudstjeneste i en flott atmosfære, med nesten alle de 10-15 fastboende til stede. Og etter en hyggelig kirkekaffe bærer vi oss tilbake til båten igjen. Denne gangen måtte jeg bære kirkeklokka. Det måtte jo bli en første gang for det også… En flott opplevelse å besøke Nord-Solvær i en slik anledning, og utrolig moro å kjøre Rib.

Vi opplevde en gjestfrihet uten like på Onøy/Lurøy, vi følte oss nesten bortskjemte. Spesielt var det et uforglemmelig gjensyn for Christine, som jobbet og bodde her med familien for noen år tilbake.

Gjestehavna på Onøy.
På vei med hurtigbåt til Træna, via Sleneset og Lovund.
Liten stopp på Sleneset.
Lovund i all sin prakt.
Vi ankommer Træna. Lovunds karakteristiske «krølltopp» til venstre i bakgrunnen.
Brygga på Træna med sentrum, og de kjente Træna-spissene på naboøya Sanna i bakgrunnen.
Kirkehelleren. Den naturlige katedral-lignende åpningen i fjellet med et enormt rom som som går 30-40 meter inn i fjellet. Kirkehelleren har vært benyttet av folk og farende siden steinalderen.
På toppen av Gompen. Lovund i bakgrunnen.
Etter den flotte turen til toppene på Sanna, bar det tilbake til Husøya på Træna i den lille fergen.
Nydelige Træna kirke. Her ble Christine i sin tid vigslet av biskopen til sin prestegjerning.
Idyll på Onøy.
Den unike Lurøygården, som ligger majestetisk til innunder Lurøyfjellet.
Kirkefolket gjør seg klar til rib-tur ut til Nord-Solvær, der Kari skal holde gudstjeneste.
Den gamle skolen på Nord-Solvær.
Det gjøres klart til gudstjeneste.
Drømmehavna! Kan man ligge bedre? Vår Granada trives som fisken i vannet. Og ved siden av oss ligger Inge i sin store Fænø 47.
Vårt originale Fogh storseil fra 1979 har, som man ser, gjort jobben. Men det har det gjort til gangs! Det er nesten vemodig å pensjonere det….
…for nå skal vi sette på og tilpasse vårt nye dacron-seil fra North Sails! Det er et stort øyeblikk når vi endelige får det på plass. Denne båten har ikke fått nytt storseil på 41 år.
Fra havna vår på Onøy med Lurøy i bakgrunnen.
Havneidyll…
Klart, magisk vann med eksotisk grønnskjær.
Her slappet vi av og jobbet med båten i tre herlige dager.
Kveldsidyll. Onøy og Lurøy: We will return…

Neste etappe

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *