Seiling i Norge // Sailing in Norway
Nordland 2020 Opplevelser

Legg 1: Kristiansund – Fosen

8. september 2020 3 min read

Legg 1: Kristiansund – Fosen

Reading Time: 3 minutes

Sommeren 2020 seilte vi vår 1979 Granada 31 fra Kristiansund og oppover kysten. Målet er Trænafjorden i Nordland. Her er vår beretning.

Tekster: Jan Carsten Bjerkfelt – Alle foto: Christine Holmsen Hjellum / JcB
Ut fra Kristiansund, sør for Smøla, opp Ramsøyfjorden og ut mellom Hitra og Frøya.

Etter nitide forberedelser kunne vi endelig seile ut fra Kristiansund, en dag forsinket. Vi er på vannet, mot Nordlandskysten.

Kristiansund har vært vår hjemmehavn et par år nå. Vi har seilt i nærområdet; besøkt Kristiansund Seilforenings flotte sted på Oldenborg, seilt rundt Averøya, under Atlanterhavsveien, ut mot Sveggen, Grip og utforsket Smøla. Vi har gledet oss over nye og spennende opplevelser på vakre Nordmøre, og ikke minst den flotte, lune havnen i Vågen, Kristiansunds maritime hjerte med mange hundre års historie. Vi har lært å sette pris på å være i en levende maritim by, Kristiansund har sitt sentrum på havna mellom de fire «landene», Kirklandet, Innlandet, Nordlandet og Gomalandet. Her ferdes Hurtigrute, fiskebåter, seilskip, hypermoderne serviceskip for oljenæringen, gamle lasteholker og det norske Kongeskipet i skjønn forening. Det er nesten vemodig når vi slipper fortøyningene på bunkersprammen til Haltbakk, og motrer ut Nordsundet med tankene fulle av diesel.

Vi har bestrebet oss på å gjøre båten forberedt på alle eventualiteter: Godvær med sol og bading, stille cruising og lett bris. Men også også dagesvis med regn, lave temperaturer, ullundertøy, luer, hansker og ekstra oppvarming under dekk.

Og selvsagt kan det blåse. Stiv og sterk kuling er ikke uvanlig, og kan dukke opp når man minst venter det. Værmeldingene sjekkes nesten hver time. Samtidig vil vi vil passere utsatte havområder med obs på kartet for «dangerous waves», og oppleve sterke havstrømmer og denne store forskjellen på flo og fjære som vi Østlandsseilere aldri helt blir vant med.

Det er nydelig vær denne 24. juni, middag. 22-23 grader varmt, men lite vind. Det blir vekselvis motor og seil forbi sørsiden av Smøla, mens vi i shorts og sol nyter utsikten til Tustnas flotte fjell med sne på toppene.

Nydelig, varmt sommervær da vi seiler ut fra Kristiansund. Og lite vind…
Tustnas flotte fjell med sne på toppene. (Cr: C. H. Hjellum)

Da vi hadde passert sørsiden av Smøla, måtte vi bestemme oss for ruten videre. Hvor var det vind? Vi søkte oss utover mot havet og valgte å gå opp mellom Smøla og Hitra og ut mellom Hitra og sørsiden av Frøya.

På kvelden, da vi nærmet oss Frøyfjorden, opplevde vi solens farvespill på himmelen i stadig nye spektakulære varianter. Det var en magisk sommernatt. Og som kjent skal man ikke kaste bort disse med å sove. Vi bestemte oss for å seile videre hele natten, ut i Frohavet og komme oss over til Fosen-halvøya.

Kveldssolens fantastisk farvespil, Frøyfjorden i 22-tiden.

Timene gikk og det ble

Ansv. redaktør i Ocean.no
Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *